Hur packar man inför en flytt?
Hur packar man inför en flytt är en av de vanligaste frågorna vi får här på Stuvo. Vid upphämtning ska gods vara packat och emballerat för flytt om inte packhjälp beställts. Fullgod packning inkluderar:
- Allt som kan packas i en flyttkartong ska packas i en flyttkartong
- Känsliga objekt ska emballeras och ytor på exempelvis bord ska skyddas.
- Möbler som inte tål transport ska monteras isär och delarna emballeras
- Flyttkartonger ska vara av bra standard och inte för tungt packade, det ska gå att ställa 5 fulla kartonger på varandra utan att sidorna viker sig.
- Max 20 kg per kartong.
- Känsliga textilier såsom sängar och soffor ska plastas för att skydda mot smuts.
- Allt gods ska klara transport tillsammans med andra objekt som kan ligga mot oskyddade ytor.
Vid icke fullgod packning gäller vårt ansvar ej och vår transportöransvarsförsäkring ej de objekt som inte är packade.
Givetvis kan våra killar hjälpa er att komplettera er packning på plats, även om ni har packat merparten själva!
Generella packtips
- Ska du packa mycket? Börja i tid så att du har tid och ork att vara noggrann! Ett bra tips är att starta i förråden. Källare, vind och förråd är säkert fulla med saker du inte behöver och nu har du en utmärkt chans att sortera!
- Ta bilder! Bra att ha om du vill återskapa miljöer även på nästa ställe eller bara komma ihåg hur sladdarna satt i TVn.
- Allt som får plats i en kartong ska ligga i en kartong. Det underlättar både vid transport och med effektiv packning av förrådet. Skapa VIP-boxar med det mest nödvändiga som du enkelt kan identifiera och packa upp först.
- Självklart ska du använda riktiga flyttkartonger, dvs. 5 lagerskartonger som tål att staplas flera på varandra.
- Packa inte flyttlådorna allt för tungt – du ska med enkelhet kunna lyfta lådan. Max 20 kg.
- Töm skåp, byråer och andra förvaringsmöbler. Ta ur hyllplan och tejpa ihop hyllplanen med varandra. Ta ur lådor om möbeln är tung, annars går det bra att tejpa fast dem så de inte åker ut när möbeln flyttas.
- Bunta gardinstänger och andra liknande föremål med varandra, använd gärna plastfilm så att du slipper tejprester.
- Rulla ihop mattor, madrasser och liknande och tejpa eller knyt ihop dem. Se till att sätta fast mindre delar som tillhör möbler på den stora möbeln, t.ex. sängben i sängen. Använd gärna plastpåsar för att ta skruvar etc. och tejpa fast i möbeln så att allt är på ett ställe.
- Kontrollera att allt som ska flyttas går ut ur lägenheten och montera ner möbler som monterats i lägenheten om de är för stora eller känsliga för att flytta.
- Ta hand om ömtåliga saker. Packa i wellpapp, bubbelplast eller makulaturpapper så att allt kommer fram lika fint som det är innan flytten.
Att plasta möbler
Alla möbler med tyg eller känsliga ytor skall plastas innan transport. Detta görs bäst med pallplast om skapar ett stramt skyddande lager utan att lämna märken på möbeln.
Tänk på att kontrollera alla sidor så att plasten verkligen täcker hela vägen runt. Om du t.ex. plastar en säng så glöm inte att plasta även kortsidan som står mot marken när du har på plasten.
På bilderna till höger kan du se Viktor hos oss på Stuvo plasta en säng hos en kund.




Hur viker man en flyttkartong?
- Vänd upp-och-ner på flyttkartongen.
- Vik först in den ensamma fliken.
- Vik sedan in fliken som har två sidoflikar.
- Vänd på flyttkartongen så den hamnar med rätt sida upp.
- Sidoflikarna fälls upp först från botten av kartongen.
- Fäll sedan ner den ensamma fliken.
- På kartongens topp, fäll ner flikarna på kortsidorna – fäll dem över sidoflikarna inne i kartongen.
- Stäng locket
Packmaterial
Flyttkartonger
Det viktigaste när det gäller packning inför en flytt är att packa allt som får plats i flyttkartonger, samt att använda BRA flyttkartonger vilket betyder 5-lagerwellpapp. Billiga flyttkartonger klarar inte av att staplas och bäras om det är packade med annat än enbart kläder.
Garderobskartonger
Inte ett måste men väldigt användbart om du har kläder du helst vill flytta hängande eller som hjälp vid flytt av t.ex. mindre kristallkronor. Tänk då bara på att linda in den i en filt så att den inte kan röra sig så mycket i kartongen.
Makulaturpapper
Använd riktigt makulaturpapper istället för t.ex. tidningspapper så slipper du att smutsa ner alla dina saker samtidigt som sakerna får ett bättre skydd. Använd gärna lite för mycket än för lite och kom ihåg att skapa bra med luft mellan lagrena.
Bubbelplast och wellpapp
Bra vid skydd av t.ex. tavlor samt tyngre eller väldigt känsliga objekt. Tips är att köra ett extra lager kring kanter då det är ofta där eventuella skador uppkommer.
Etiketter
Det är alltid bra att tydligt märka vad lådor innehåller och var saker ska. Nu finns det alltid plats att göra det direkt på bra flyttlådor men om en flyttfirma genomför hela flytten underlättar det såklart om det är tydligt märkt även vart möbler ska.
Följer du dessa enkla tips som är du snart en mästare på hur packar man inför en flytt.
